Potvrdilo sa, čo sme si mysleli a predpokladali. Vývoj realitného trhu počas pandémie sa zatiaľ u nás nemení! Týka sa však len rezidenčného trhu.

Covid-19, ktorý k nám prišiel so svojimi nástrahami a prekvapeniami, vďaka ktorému už v marci 2020 bol vyhlásený núdzový stav, narobil poriadny chaos a zmätky. I realitný trh očakával pád a nezáujem. Avšak, ak to hodnotíme teraz v mesiaci december 2020 naďalej pretrváva, že bývať sa musí a záujem o kúpu nehnuteľností je stále vysoký.

Aký je záujem?

Slováci berú bývanie za veľmi dôležitú životnú úlohu, čo sa odzrkadľuje na vysokom dopyte po bývaní a stále neutíchajúcej chuti trhu nakupovať nehnuteľnosti  i napriek pandémie je všetko zatiaľ rovnaké a bez zmeny, dokonca tvrdíme, že záujem je stúpajúci. Ak už nie za účelom bývania, tak pre bezpečné uloženie úspor.

Byty?

Všetky typy bytov bežného priemeru sú žiadané. Či zrekonštruované, po totálnej rekonštrukcii alebo čiastočnej, pôvodné stavy, je to jedno, na všetky tieto typy bytov sú stále cieľové skupiny, čo je taktiež veľmi pozitívne pre predaj nehnuteľností.

Domy?

Bývanie v domoch je atraktívne z pohľadu vlastniť pozemok, mať slobodu na vlastnej parcele, výbeh pre deti a žiť trošku zelenej slobody i počas zákazu vychádzania alebo akýchkoľvek výnimiek bežného života, s ktorými sa stretávame meniacimi sa nariadeniami vlády počas mimoriadnej situácie alebo núdzového stavu. Pandémia ešte viac zvýšila záujem o akékoľvek domy s menším, či s väčším pozemkom pre získanie si osobnej slobody a viac priestoru pre rodiny s deťmi.

Pozemky?

Vysoký záujem verejnosti je o pozemky, ide prevažne o tých, ktorí tú svoju predstavu o bývaní už dnes majú, sú náročnejší na dispozíciu domu, jeho orientáciu, lokalitu a preto vyhľadávajú miesto, kde by ich budúci dom mohol stáť! Problémom mesta Piešťany je, že takéto pozemky takmer nie sú k dispozícii a teda na predaj. Potom je otázka budúcich majiteľov zvažovať, či odísť za zaujímavým pozemkom na najbližšie okolité dediny, čo sa v budúcnosti spája so zvýšenou frekvenciou – sadnúť do auta a ísť nakúpiť potraviny do najbližšieho supermarketu, odviesť deti do školy, škôlky, či na krúžky a pod. Alebo nájsť starý dom na zbúranie a postaviť si dom nový, na čo dosť vplýva charakter ulice a územia a nemusíte nájsť to, čo hľadáte, pretože Vás brzdí uličná čiara, sklon strechy a iné podmienky danej zóny, či ulice.

Nebytové priestory, komerčné nehnuteľnosti?

Tu sledujeme pokles záujmu, ktorý je jasný pre súčasné opatrenia. Zatvorené prevádzky alebo otvorené s obmedzeniami núti záujemcov čakať, ako sa situácia bude vyvíjať. Nebudú investovať do neistej atmosféry a vyčkávajú na vrátenie sa do pôvodného bežného podnikateľského prostredia. Každý podnikateľ má záväzky voči zamestnancom, má iné záväzky a výdavky i v pandemickej situácii a preto iba neohrozený segment podnikania sa môže venovať kúpe alebo prenájmu tohto typu nehnuteľností.

Je dostatok, či nedostatok ponúk na predaj?

Problémovým momentom pri kúpe nehnuteľností je celkový nedostatok nehnuteľností na predaj. Tento stav pretrváva približne 2-3 roky. A prečo? Kto nemusí nepredáva a peniaze necháva investované v nehnuteľnosti, pretože tam sú uložené bezpečne. Na trh sa potom dostávajú len ponuky, ktoré sa stali nadbytočnými napríklad zdedením bez ďalšieho využitia, ponuky, ktoré sa predať musia –  napríklad pri rozvode a vyporiadaní si bezpodielového spoluvlastníctva manželov alebo, ak je nehnuteľnosť príliš veľká a už zbytočná a naopak, ak sa rodina rozrástla a hľadá bývanie väčšie. To sú tie ponuky, ktoré sa reálne dostanú na trh.

Prenájom?

O menšie byty 1-2 izbové je neustály záujem a skoro všetky si udržali i svoje ceny. Väčšie a drahšie byty na prenájom sú dnes oveľa dlhšie v ponuke. Niektoré majú už i znížené ceny, pretože sme v situácii, kedy každá rodina, alebo firma pre svojich zamestnancov, poriadne kalkuluje, či si prenájom väčších bytov môžu v tejto neistej situácii dovoliť.

Nebytové priestory, obchodné priestory, kancelárie majú počas pandémie výrazne slabší záujem trhu, o prenájom takýchto priestorov sa zaujímajú stabilné firmy.

Čo sa však pandémiou zmenilo?

  • pozornosť – klienti zvýšili pozornosť pri kúpe nehnuteľnosti a poriadne zvažujú, aké je najvhodnejšie bývanie, nekupujú bezhlavo a dajú si záležať na výbere. Avšak ak takúto nehnuteľnosť nájdu, vedia, že sa musia rozhodnúť rýchlo, pretože v ponuke veľa podobných ponúk nenájdu a záujemcov je viac ako ponúk
  • lehoty – predaj nehnuteľností pokračuje tak ako doposiaľ, avšak pre dlhšie schvaľovanie úverov sa pri predaji prispôsobujú termíny, sú dlhšie lehoty pre splnenie podmienok predávajúcich a kupujúcich pre schvaľovanie úveru, získanie vyčíslenia zostatku úveru a vybavenie celkovej administratívy za sprísnených pandemických podmienok všetkých úradov a to nás núti nadstavovať oveľa dlhšiu dobu na vybavenie všetkých formalít a celkovo celý predaj oveľa dlhšie trvá
  • trpezlivosť – predávajúci, kupujúci i makléri musia byť oveľa viac trpezlivejší, aby celá transakcia prevodu prebehla v poriadku

„Bývanie a investovanie do rezidenčných nehnuteľností v Piešťanoch a okolí pandémia zatiaľ  neoslabila, ceny týchto nehnuteľností neklesajú, banky majú stále zaujímavé nízke úrokové sadzby, trh má stále záujem investovať do nehnuteľností ako nechať peniaze stáť na účte v banke“.

Rok 2020 je takmer na konci, pre pandémiu sme ho očakávali oveľa horší, ceny však nakoniec výrazne neklesali a záujem o kúpu bol počas celého roka vysoký, čo zabezpečilo, že sa predávalo optimálne.

Uvidíme, čo nám prinesie rok 2021.

1.december 2020

Marcela Bartovicová, RSc., maklér a konateľ spoločnosti AB Contact, s.r.o.